Στον αέρα η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στ΄ Αφάντου Ρόδου - RodosMagazine

Breaking

Στον αέρα η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στ΄ Αφάντου Ρόδου


«Κράμερ εναντίον Κράμερ» θυμίζει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της αξιοποίησης του Γκολφ Αφάντου, μετά την αιφνίδια παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού στη διαδικασία έγκρισης του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης και την έκδοση ΦΕΚ με το οποίο κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρη η προς αξιοποίηση περιοχή, από το Ερημόκαστρο ως τα Κολύμπια, όπως απεκάλυψε χθες η «Δημοκρατική».

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη επένδυση περιλαμβάνεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και η εκκρεμότητα όφειλε να κλείσει έως τον Νοέμβριο του 2016.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε αφορούν: OΛΠ, ΔΕΣΦΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco, Αστήρ, παραχώρηση «Ελ. Βενιζέλου», Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη και Ελληνικό.

Εν πάσει περιπτώσει, η παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και της υπουργού Τουρισμού κας. Έλενας Κουντουρά ενώ ουδέτερη είναι η στάση, επί του παρόντος, του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Πάνου Σκουρλέτη.






Ένας κροίσος ομογενής και Κύπριος μεγαλοξενοδόχος «χτύπησαν» με προσφορά την έκταση – «φιλέτο» στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό Μερκούριο Αγγελιάδη, που μέσω της εταιρείας του M.A.Angeliades Inc., προσέφερε 26,9 εκατομμύρια ευρώ για το βόρειο τμήμα της Αφάντου, το γκολφ. Παράλληλα, το νότιο τμήμα της έκτασης στην Αφάντου («Φωνή της Αμερικής) περιέρχεται στον Κύπριο επιχειρηματία Νικολή Νικολαϊδη, ο οποίος, μέσω της Aegean Sun Investments Limited, προσέφερε 15,2 εκατ. ευρώ.
 
Κεραυνοί Χατζημάρκου

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Το νησί της Ρόδου περιμένει επί δεκαετίες την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου, που τόσο έχει ανάγκη. Μια επένδυση που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, τινάζεται στον αέρα, λίγο πριν μπει στην φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Προκαλεί σοκ η επιπολαιότητα με την οποία ελήφθη, χωρίς εκείνοι που την έλαβαν να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν στη Ρόδο αλλά και στην Ελλάδα συνολικά. Η ελληνική πολιτεία με αποφάσεις όπως αυτή, στέλνει διεθνώς το καθόλα αρνητικό μήνυμα της έλλειψης σοβαρότητας που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και της γελοιοποίησης, ενώ παράλληλα συμβάλει στην εμπέδωση ενός εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος και δείχνει τον δρόμο της φυγής σε κάθε πιθανό επενδυτή, σε μια που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγει από το τέλμα».

«Αν η απόφαση αυτή, που καμία λογική δεν την υπαγορεύει, παρά μόνο η ανοησία και η επικίνδυνη ιδεοληψία ανθρώπων που αρνούνται πεισματικά να δουν την πραγματικότητα, δεν ανακληθεί άμεσα, θα έχει εγκληματικές επιπτώσεις για το νησί της Ρόδου και για την αναπτυξιακή προοπτική του, την ώρα μάλιστα που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι «ενώ η χώρα κρέμεται στην άβυσσο από μια κλωστή, κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση, προσκολλημένοι στο παρελθόν, χωρίς καμία συναίσθηση της πραγματικότητας, προτιμούν να επιδίδονται σε ληστρικές φορολογικές επιδρομές, να εξαντλούν την ελληνική κοινωνία με συνεχή μέτρα λιτότητας και να προτάσσουν παρωχημένες και ξεπερασμένες από την ίδια τη ζωή αντιλήψεις, αντί να δουν σοβαρά και με την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις τις επενδύσεις, ως την μόνη διέξοδο από την κρίση».

Ως προς τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για το νησί της Ρόδου, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε: «Το νησί γίνεται και πάλι στόχος, δέχεται ένα ακόμη πλήγμα στα τόσα που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια. Αποφάσεις έωλες, αστήρικτες και καταστροφικές για την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη, όπως αυτή για το Γκολφ Αφάντου, έφεραν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, να έχουν χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από όλες τις Περιφέρειες της Ευρώπης. Δυστυχώς συνεχίζουν ακάθεκτοι και με μανία καταστροφική. Και σε αυτήν την πρόκληση που δέχεται ο τόπος, θα κάνουμε για μια ακόμη φορά το χρέος μας, υπερασπιζόμενοι το μέλλον και την προοπτική του».

Ήδη ο κ. Χατζημάρκος απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση, απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, στους Υπουργούς Επικρατείας κκ Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και στην Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά.

  Στη Βουλή το θέμα

Ερώτηση καταθέτουν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας και ο Τομεάρχης Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων της Ν.Δ κ. Κώστας Καραμανλής για το ζήτημα που ανέκυψε με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει, ως αρχαιολογικό χώρο, 10.000 στρέμματα στο Αφάντου της Ρόδου,κάτι που θα έχει ως συνέπεια την ματαίωση μιας επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και του τιμήματος των 42,1 εκ. ευρώ, που θα εισέπραττε το Ελληνικό Δημόσιο με τη συμφωνία.

Οι κ. κ. Κόνσολας και Καραμανλής επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία απόφαση απόλυτου παραλογισμού αφού κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος μια περιοχή, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη τεκμηρίωση.

Όπως σημειώνουν «προκαλεί ερωτηματικά ο χρόνος που επελέγη για να εκδοθεί και να δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση αλλά και οι σκοπιμότητες που τη συνοδεύουν. Είναι σαφές ότι εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση αλλά και για τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει σε όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κρεμαστινός, κατέθεσε επίσης επίκαιρη ερώτηση για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου – Τραουνού – Αφάντου προς τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, καλώντας τον, έτσι, να προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει για το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

zoogla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες