Κατασκοπεία στη Ρόδο: Πώς ο Έλληνας Μουσουλμάνος έδινε πληροφορίες στην Τουρκία - RodosMagazine

Breaking

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Πώς ο Έλληνας Μουσουλμάνος έδινε πληροφορίες στην Τουρκία

 


Γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο είναι ο ένας από τους δύο άντρες που κατηγορούνται για κατασκοπεία, ύστερα από έρευνα της ΕΥΠ και της Κρατικής Ασφάλειας.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος είναι μάγειρας σε επιβατικό πλοίο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο μάγειρας έχει ομολογήσει την πράξη του στις ελληνικές Αρχές.

Η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, είναι ο υπάλληλος του προξενείου να στρατολόγησε τον μάγειρα για να λαμβάνει πληροφορίες εθνικής σημασίας.

Συγκεκριμένα ο μάγειρας φέρεται να έστελνε στον υπάλληλο του προξενείου φωτογραφίες πλοίων αλλά κυρίως πληροφορίες για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά Έλληνες στρατιώτες σε στρατόπεδα και στρατιωτικές ζώνες.

Κατάφερνε το σκοπό του κάνοντας συνέχεια με το πλοίο όπου εργαζόταν το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο.
Η δράση των φερόμενων ως κατασκόπων ξεκίνησε από τον Αύγουστο και μετά όταν Έλληνες πράκτορες άρχισαν να τους παρακολουθούν.

Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λαπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης.

Η «αναφορά» στην Άγκυρα αφορούσε:

  • Κινήσεις ελληνικού στόλου
  • Οπλισμός πολεμικών πλοίων
  • Μετακινήσεις ενόπλων δυνάμεων από και προς το Καστελόριζο
  • Εργασίες και σκοπείς στο Καστελόριζο

Η ΕΥΠ ψάχνει πιθανό δίκτυο και άλλων συνεργατών που έδιναν στοιχεία στην Άγκυρα.

Η απολογία

Σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο μάγειρας, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για το ποτέ αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, τα νούμερα που αναγράφονται στα πολεμικά πλοία που ήταν το καλοκαίρι στην περιοχή, να τα βγάζει φωτογραφίες και να του περιγράφει ακριβώς τι έχουν πάνω.

Επίσης του ζητούσε, όταν ως επιβάτες στο πλοίο ήταν στρατιωτικοί, να προσπαθεί να κρυφακούει τις συνομιλίες τους και να τους απαθανατίζει με το κινητό του.

Οι συναντήσεις των δυο ανδρών γίνονταν σε καφενεία της Ρόδου και ο μάγειρας υποστηρίζει ότι δεν εισέπραττε χρήματα αλλά ότι το έκανε γιατί ο υπάλληλος του προξενείου τον είχε πείσει ότι ήταν υποχρέωση τους να βοηθούν τη χώρα της Τουρκίας.

«Δεν έκανα τίποτα για τα χρήματα. Μόνο ένα καλό κινητό πήρα για να βγάζω λεπτομερείς φωτογραφίες. Ό,τι έκανα το έκανα για τη «μητέρα πατρίδα» την Τουρκία», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Φως» αναμένεται να ρίξουν οι 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του μάγειρα

Η δράση του 35χρονου, ήταν γνωστή στις διωκτικές αρχές και στην ΕΥΠ από τον Φεβρουάριο του 2017. Η δράση του ξεκίνησε να καταγράφεται από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Κομβικό σημείο για την ένταση των ερευνών, φαίνεται πως ήταν το περιστατικό του περασμένου Σεπτέμβριου με τη δολιοφθορά με κόκκινη μπογιά σε ελληνική σημαία σε βραχώδη περιοχή στο Καστελόριζο.

«Φως» αναμένεται να ρίξουν οι 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του και τα οποία βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες