Τα σχέδια των δανειστών για τη διάλυση του ΕΣΥ και την εμπορευματοποίηση της υγείας - RodosMagazine

Breaking

Τα σχέδια των δανειστών για τη διάλυση του ΕΣΥ και την εμπορευματοποίηση της υγείας

145658_20651

Ο αριστερός Γερμανός βουλευτής Harald Wienberg εξηγεί πού οδηγείται το ΕΣΥ που ακολουθεί το μοντέλο της χώρας του


Ως «πελάτες» θα αντιμετωπίζονται προσεχώς από τα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς. Αν πρόκειται να «αφήσουν» πολλά, οι πόρτες θα ανοίγουν, σε αντίθετη περίπτωση θα παραμένουν κλειστές. Αυτά βλέπει διαβάζοντας το Μνημόνιο της υγείας ο ομοσπονδιακός βουλευτής του αριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke, υπεύθυνος του τομέα Υγείας του κόμματος, Harald Wienberg.

«Ακολουθείται το γερμανικό παράδειγμα, το οποίο αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία ως ακόμη έναν κλάδο στον οποίο μπορούν να επιτευχθούν κέρδη. Η κατεύθυνση του Μνημονίου δεν είναι δωρεάν παροχές υγείας και πρόνοιας. Είναι παροχές που πρέπει να πληρώνονται σε υψηλό βαθμό από τον πολίτη», επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Η Υγεία στην περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη: μια αριστερή ματιά στις εξελίξεις και τις προοπτικές των συστημάτων Υγείας», την οποία διοργάνωσαν στην Αθήνα το Ιδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» και το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς».

Προδιέγραψε, δε, ότι στο ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δούμε «αιματηρά εξιτήρια» σε ασθενείς των οποίων οι χειρουργικές πληγές δεν έχουν κλείσει, εισαγωγές με βάση το αν ο ασθενής είναι «επικερδής», παρενέργειες λόγω αλλαγών των φαρμακευτικών αγωγών με τη χρήση γενοσήμων.

Τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται βάσει των εσόδων τους, τα οποία θα εξαρτώνται από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG’s), τις ομαδοποιημένες δηλαδή κοστολογημένες διαγνώσεις. Τι θα σημάνει αυτό για τους Ελληνες ασθενείς το δείχνει η γερμανική εμπειρία: «Τα πρωτόκολλα θα φέρουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των νοσοκομείων και θα αρχίσουν οι παρενέργειες που παρατηρούνται και στη Γερμανία, όπως τα “αιματηρά εξιτήρια”. Τα νοσοκομεία θα δίνουν νωρίτερα εξιτήρια -από τον χρόνο μέσης νοσηλείας που θα προτείνεται στα DRG’s- σε ασθενείς οι πληγές των οποίων δεν έχουν επουλωθεί, προκειμένου να έχουν κέρδος. Οι ασθενείς θα φεύγουν αλλά θα επιστρέφουν μετά από λίγες ημέρες με κάποια επιπλοκή. Και το νοσοκομείο θα χαίρεται αφού θα έχει μια νέα διάγνωση»!

Ακόμη, προκειμένου για την επιλογή των ασθενών, «θα εκτιμάται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα ποια διάγνωση – θεραπευτικό πρωτόκολλο είναι πιο συμφέρουσα». Το παράδειγμα της αντιμετώπισης της αρθρίτιδας, που παρέθεσε, εξηγεί επακριβώς την «επιλογή»: «Η εμφύτευση τεχνητών αρθρώσεων στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει αυξηθεί κατά 40% με την εισαγωγή των DRG’s, ενώ η συντηρητική θεραπεία της νόσου εμφανίζει μείωση».

Στο θέμα της εισαγωγής των γενοσήμων στη συνταγογράφηση ο H. Wienberg είπε ότι το γερμανικό παράδειγμα που θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας, σύμφωνα με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα προμηθεύεται φάρμακα από τις εταιρείες που δίνουν τις χαμηλότερες προσφορές, έχει ως αποτέλεσμα παρενέργειες στη θεραπεία των ασθενών λόγω αλλαγής φαρμακευτικού σχήματος.

Ο Γερμανός ομοσπονδιακός βουλευτής επανέλαβε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του τον προβληματισμό του όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων του γερμανικού μοντέλου στο ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας. «Επισκεπτόμενος ένα νοσοκομείο του Πειραιά χθες δεν είδα να πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Απέχει πολύ αυτό που σχεδιάζουν από τη δυνατότητα εφαρμογής τους. Οσο η Σελήνη από τη Γη».

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες