-Ετοιμάζουν οδηγία για περιορισμό της βίζας στους Ρώσους τουρίστες. Αμήχανες κυβέρνηση και αντιπολίτευση. -1.300.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα. Φέτος;
Οι επιπτώσεις στην κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και γενικότερα με τη Δύση, φαίνεται ότι θα έχουν μία και μοναδική παράπλευρη απώλεια: τον ελληνικό τουρισμό.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει, με νύχια και με δόντια, χαμηλά το θέμα και σε αυτό την διευκολύνει η χλιαρή έως ανύπαρκτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την τελευταία, υπάρχουν δύο ερμηνείες:
Η πρώτη έχει σχέση με το άνοιγμα που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Τσίπρας προς τις ΗΠΑ, θέλοντας να αντισταθμίσει το βαρύ κλίμα που επικρατεί για τον ίδιο στο Βερολίνο και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει ότι αν διαφοροποιηθεί στο θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία, αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στην Ουάσιγκτον.
Η δεύτερη σχετίζεται με τις ιδεοληψίες και τον δογματισμό που διακρίνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον τουρισμό και γενικότερα στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να μην θέλει να αντιληφθεί ποια είναι η πραγματικότητα αλλά και οι δομές της τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα. Ως εκ τούτου είναι φυσιολογικό να μην αντιλαμβάνονται κάποιοι στην Κουμουνδούρου τι θα σημάνει για τον ελληνικό τουρισμό η κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.
Οι απειλές του κ. Σόιμπλε και του Ολλανδού Πρωθυπουργού, χθες το βράδυ, προς τη Μόσχα, δείχνουν ότι η ΕΕ, με την ενεργό συμμετοχή και της Ουάσιγκτον, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Μία από αυτές θα αφορά τη χορήγηση βίζας, όπου θα τεθούν περιορισμοί που θα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την μετάβαση ενός πολίτη της Ρωσικής Δημοκρατίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα θα τεθεί υπό τη μορφή οδηγίας, που δεν θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να παρεκκλίνουν από αυτήν και να διευκολύνουν τη χορήγηση βίζας. Η σχετική οδηγία προωθείται από το Βερολίνο που προτιμά αυτού του είδους τις κυρώσεις που δεν έχουν καμία σοβαρή επίπτωση στη Γερμανική οικονομία.
Ήδη μάλιστα πριν από τις εξελίξεις στην Κριμαία, εδώ και 6 μήνες, κάποιο αόρατο χέρι ''πάγωσε'' τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βίζας.
Αν για τις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, για την Ελλάδα τα δύσκολα είναι μπροστά.
Η χώρα μας υποδέχθηκε πέρυσι 1.300.000 τουρίστες από τη Ρωσία, που θα ήταν πολλαπλάσιοι αν είχαν διευκολυνθεί και οι διαδικασίες χορήγησης βίζας, που αποδεδειγμένα ταλαιπωρούν και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν και απαγορευτικά για τους Ρώσους, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
Η Ρωσική αγορά εξελίσσεται σε Ελ Ντοράντο για τον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια και οι Ρώσοι τουρίστες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.
Το προφίλ του Ρώσου τουρίστα είναι αυτό το οποίο αναζητά η ελληνική τουριστική βιομηχανία, καθώς έρχεται στη χώρα μας ξοδεύοντας ένα μεγάλο ποσό, συγκριτικά με Γερμανούς ή άλλους, για τη διαμονή του.
Η ανατίμηση του ευρώ απέναντι στο ρούβλι αναμένεται να επιτείνει το πρόβλημα, το οποίο όμως θα κορυφωθεί αν η Ε.Ε προχωρήσει σε κυρώσεις που θα αφορούν τη χορήγηση βίζας σε ότι αφορά τη διαδικασία αλλά και τον περιορισμό του αριθμού.
Σε μία τέτοια περίπτωση τον λογαριασμό θα τον πληρώσει η Ελλάδα.
Στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Από τη μία πλευρά αντιλαμβάνονται ότι η ζημιά στον ελληνικό τουρισμό θα είναι τεράστια και από την άλλη προσπαθούν να μην δυσαρεστήσουν το Βερολίνο, μετά και την ανάσα ζωής που τους έδωσε μεταθέτοντας τα μέτρα για μετά τις ευρωεκλογές.
Ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις προκειμένου ,αν τεθεί τέτοιο ζήτημα, να ζητήσει αντισταθμιστικά οφέλη αλλά και ανταλλάγματα από την ΕΕ. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος όμως που διερεύνησε το ζήτημα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν δέχονται να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μάλιστα έθεσαν επιτακτικά την συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς σε ότι αποφασιστεί, σε επίπεδο Ε.Ε, για τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Ο κ. Στάιμάγιερ μάλιστα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, ήταν ιδιαίτερα σαφής λέγοντας ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε μία οικονομική ένωση κρατών και σε μία συμμαχία.
Κάπως έτσι η Υπουργός Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη αναγκάστηκε να ακυρώσει την μετάβαση της στη Μόσχα για τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, που διοργανώθηκε και ολοκληρώθηκε χθες αφού η γραμμή της ΕΕ ήταν να υπάρχει χαμηλόβαθμη εκπροσώπηση από όλα τα κράτη-μέλη.
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου