«Έχουμε συμφωνία»... - RodosMagazine

Breaking

«Έχουμε συμφωνία»...

2332853-656x410

Επειτα από μία συνεδρίαση που θα μπει στο Ρεκόρ Γκίνες, η Σύνοδος Κορυφής ομόφωνα κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα!

«Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης έφθασε ομοφώνως σε συμφωνία. Είμαστε όλοι έτοιμοι για ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα την ύπαρξη της συμφωνίας είχαν ανακοινώσει, επίσης μέσω αναρτήσεων στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και του Λουξεμβούργου καθώς και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

«Έχουμε Greekment», δήλωνε λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της Συνόδου.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν επίπονη, χρειάστηκε χρόνος, αλλά τα καταφέραμε», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ωστόσο ο χρόνος παραμένει πιεστικός για την Ελλάδα, η οποία καλείται να ψηφίσει το περιεχόμενο και τα προαπαιτούμενα της σημερινής συμφωνίας μέχρι τις 15 Ιουλίου, όπως τόνισαν μετά το πέρας της Συνόδου τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Είχε προηγηθεί μια αγωνιώδης και μαραθώνια, διάρκειας άνω των 17 ωρών, συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης, η οποία είχε ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα της Κυριακής για να ολοκληρωθεί τελικά -μετά από πολλές διακοπές για κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις- λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο θέματα παρέμεναν ανοιχτά μέχρι και την τελευταία στιγμή εμποδίζοντας τη συμφωνία: το πρώτο αφορούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.
Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα,
η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σελίδες