ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΨΗΣ: Η διάλυση της αυτοκρατορίας - RodosMagazine

Breaking

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΨΗΣ: Η διάλυση της αυτοκρατορίας

d40d9594ae79b34aa42614dee21c98f9_M

Ποιος θα το περίμενε ότι στην αυτοκρατορία των ξενοδοχείων Καψή που έφτιαξαν το 1968, η Μαρίκα και ο Θάνος Καψής, θα κατέρρεε με πάταγο, το 2012; Μετά το διαχωρισμό της επιχείρησης, το 1993, «έσπασε» σε δύο «κομμάτια», για τις δυο κόρες τους, Ντία και Λένα. Και, έστω και έτσι, η χλιδή της αλυσίδας ξενοδοχείων που φιλοξένησε διαβαλκανικές συσκέψεις, Σαουδάραβες πρίγκιπες και πανίσχυρους, τότε, ηγέτες κρατών όπως ο Καντάφι και ο Μιλόσεβιτς, συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Δεν ήταν γραφτό να συνεχιστεί όμως...

Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Καψής στη Ρόδο, που διαχειρίζεται η Ντία Καψή, βγήκε στο σφυρί. Το ξενοδοχείο, στην περιοχή Ιξιά έχει περιέλθει στη Eurobank, της οποίας της έμεινε... αμανάτι. Και τώρα, στις 27 του μηνός, σύμφωνα με τη δημοσιευθείσα περίληψη αναγκαστικού πλειστηριασμού  βγαίνουν στο σφυρί όλος ο κινητός εξοπλισμός του ξενοδοχείου - καρέκλες, σαλόνια, πίνακες, κλιματιστικά, ψυγεία, χαλιά, τηλεοράσεις, καθρέπτες, όλα τα είδη κουζίνας, κρεβάτια, στρώματα, πίνακες ζωγραφικής κα. Πρώτη τιμή εκκίνησης του για το σύνολο των εκπλειστηριαζομένων ειδών καθορίσθηκε από τον δικαστικό επιμελητή και εμπειρογνώμονες, το ποσό των 466.333 ευρώ! Και αυτά, δεν καλύπτουν ούτε ένα μικρό ποσό από τα 55 εκατομμύρια ευρώ που ζητά η τράπεζα.

Το leasing

Η Ντία Καψή είχε παραχωρήσει το ξενοδοχείο και χρησιμοποιούσε τη μέθοδο leasing στην τράπεζα, με σκοπό να λάβει ρευστό ύψους 55 εκατομμυρίων και με σχέδιο να το πάρει πίσω με τη μέθοδο του leaseback. Όμως, εδώ και δύο χρόνια, όσα είναι και αυτά που η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομική δυσχέρεια, δεν έχει καταβάλλει τις δόσεις. Τον Ιανουάριο, η τράπεζα έκανε έξωση στο ξενοδοχείο, όμως το σχέδιο ήταν αλλού.

Από κοινού η Ντία Καψή και η Eurobank (η οποία απέρριπτε την διαδικασία του πλειστηριασμού), αναζητούσαν επενδυτή, ανάμεσα στους ισχυρούς οικονομικούς και τουριστικούς ομίλους της αλλοδαπής και του εσωτερικού. Και, ενδιαφερόμενοι βρέθηκαν πολλοί, κυρίως αλλοδαποί. Με κανέναν όμως δεν έκλεισε το deal, αφού το ποσό των 55 εκατομμυρίων που ζητείτο, θεωρήθηκε «υπερβολικό» σε εποχές κρίσης, έστω και για ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, προσπάθησε να μετακινήσει το βάρος της στο ιστορικό ξενοδοχείο της Κρήτης. Όμως και εκεί, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Και σε όλα αυτά, προστίθενται και οι περίπου 200 απλήρωτοι εργαζόμενοι οι οποίοι ζητούν επιτακτικά τα χρήματά τους.

Η κατάσταση φαινόταν να εξομαλύνεται μετά και την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, στην υπόθεση του Καψής.

Ο Περιφερειάρχης έπαιξε, κατά κάποιο τρόπο, το ρόλο του «μεσολαβητή», ανάμεσα στις πλευρές (Νίτα Καψή- τράπεζα- εργαζόμενοι) με σκοπό να ανοίξει το ξενοδοχείο και να έχει έσοδα. Και, αυτό είχε συμφωνήσει με τα αρμόδια στελέχη της τράπεζας, τα οποία τον είχαν διαβεβαιώσει ότι το ξενοδοχείο θα λειτουργούσε σύντομα.

Άλλωστε, το σχέδιο ήταν αυτό. Και τι το άλλαξε; Η απάντηση, είναι η κρίση.

Δεν είναι μόνο ότι δεν τα βρήκαν με την κ. Καψή, αλλά ότι η τράπεζα είδε τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η τουριστική σεζόν και για τα υπόλοιπα ξενοδοχεία. Νέκρα... Και, κατά πληροφορίες, σε έκθεση που συντάχθηκε, εξήχθη το συμπέρασμα ότι εάν επαναλειτουργήσει, απλά θα προστεθούν και άλλα χρέη. Έτσι, η Eurobank προχώρησε στην τελευταία λύση...

Οι ιδιοκτήτριες του ομίλου που δεν λένε ούτε «καλημέρα»

Χωρισμένη σε δύο, εντελώς άσχετα μεταξύ τους, κομμάτια είναι η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία Καψή. Με αιτία μια γυναίκα, οι αδελφές Ντία και Λένα Καψή, δεν λένε (κυριολεκτικά) ούτε «καλημέρα» μεταξύ τους, ενώ με την πρώτη ευκαιρία, σπεύδουν να διαχωρίζουν, με ανακοινώσεις τους, πως οι επιχειρήσεις τους δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους.

Οι δυο αδελφές δούλεψαν μαζί τον όμιλο από το 1986 (ημερομηνία θανάτου της μητέρας τους) μέχρι το 1990. Τότε ήταν που ο πατέρας τους, ο οποίος είχε αφήσει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις κόρες του και ασχολήθηκε με τις οικοδομικές, ξαναπαντρεύτηκε. Η Ντία, αντέδρασε έντονα και επέρριψε ευθύνες στην αδελφή της που στήριξε την επιλογή του πατέρα τους.

Ο τσακωμός τους ήταν τόσο άσχημος που αποφάσισαν να χωρίσουν την εταιρία στα δύο. Η Ντία κράτησε τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Αγίας Πελαγίας στην Κρήτη και της Ρόδου. Η Λένα, βρέθηκε με το ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, το ξενοδοχείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ πήρε και κάποια ακίνητα και χρήματα έναντι της διαφοράς. Έκτοτε, δεν έχουν ξαναμιλήσει: «Αισθάνομαι ότι το έχω βγάλει τελείως από πάνω μου το κεφάλαιο «αδελφή». Αισθάνομαι σαν να μην είχα ποτέ αδελφή. Οικογένειά μου είναι πια μόνο τα παιδιά μου», λέει η Λένα Καψή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες